Een goede nachtrust is uitermate belangrijk voor een goede gezondheid. Het is even, of zelfs belangrijker, dan een gezonde voeding en beweging. Helaas heeft niet iedereen een goed slaappatroon, want tegenwoordig slapen de meeste mensen minder en de kwaliteit is ook achteruit gegaan.

Hier zijn enkele redenen om je te overtuigen dat je slaap dankbaar moet zijn.

1) Weinig slaap maakt je dik

Mensen met een korte slaap wegen significant meer dan mensen met een goed slaappatroon. Het is zelf één van de grootste risicofactoren voor obesitas. Dit komt door een grote variatie aan factoren, maar voornamelijk aan hormonen en aan het gebrek aan motivatie voor beweging tijdens de dag.

2) Goede slapers eten minder calorieën

Een slechtere slaap zorgt ervoor dat je meer calorieën opneemt, omwille van de grotere zin in eten omwille van de verandering hormonen. Het zorgt onder andere voor een hoger niveau van ghreline, het hongerhormoon.

3) Concentratie en productiviteit

Slaap is belangrijk voor de werking van je brein. Concentratie, productiviteit, prestaties en cognitie zijn hier onderdelen van. Deze worden allen negatief beïnvloed bij slaaptekort.

4) Grotere kans op hartziekten

Een slecht slaappatroon kan vele risico’s vergroten en eentje hiervan is de kans op hartziekten. Dit is aangetoond in verschillende studies. De kansen verminderden bij mensen die minimum zeven uren sliepen per nacht.

5) Glucose metabolism

Experimenten waarin de testpersonen restricties op hun slapen werden opgelegd, kregen veranderlijke waarden van suiker in hun bloed en een verminderd effect van insuline. Slaap je minder dan zes uur per nacht, dan heb je een grotere kans op diabetes type 2.

6) Depressie

Mentale gezondheidsproblemen komen vaker voor bij mensen die een slechte slaapkwaliteit hebben of slaapstoornissen. 90% van de mensen met een depressie klagen over een slechte kwaliteit tijdens het slapen. Ook kan dit de kans op zelfmoord vergroten.

7) Immuun krijgt een boost

Slechts kleine verminderingen in slaap hebben al een effect op het immuunsysteem. Tijdens een twee week durende studie werd er getest op verkoudheden. Personen die zeven in plaats van acht uren sliepen per nacht, hadden drie maal meer de kans om een verkoudheid te ontwikkelen dan de andere groep.

8) Emotioneel en sociaal contact

Dit merk je zelf ook wel na een korte nacht. Je wil om sociaal actief te zijn verminderd enorm.

Er kan dus duidelijk besloten worden dan het belangrijk is om een goede nachtrust te hebben. Slaapwel!