Een geperforeerd trommelvlies is een trommelvlies waarin een scheurtje of een gaatje is ontstaan is. Dit kan erg vervelend zijn en tot paniek leiden. In de meeste gevallen geneest een gaatje in het trommelvlies echter weer uit zichzelf.

Symptomen

Vaak voor je het moment dat er een perforatie van je trommelvlies optreedt. Je voelt dan opeens een scherpe pijn diep in je oor. Als je al een tijdje oorpijn had, dan is het waarschijnlijk dat dit de oorzaak is. Andere symptomen zijn beperkt gehoorverlies in het oor en plotselinge duizeligheid.

Oorzaak

Er zijn een aantal redenen dat deze verwonding op kan treden.

  • Een oorinfectie is de meest voorkomende oorzaak. Er is dan een flinke opbouw van pus of vloeistof achter het trommelvlies. Als de druk daarvan te hoog wordt, zoekt het de weg van de minste weerstand, en komt via het trommelvlies naar buiten. Vaak merk je dat aan afscheiding uit je oor.
  • Het trommelvlies kan scheuren door een harde klap tegen het hoofd, of door doorboring met een voorwerp. Een wattenstaafje is een veel voorkomende oorzaak. Wees voorzichtig als je daarmee oorsmeer verwijdert.
  • Ook kan het vlies beschadigd worden door drukverschillen (bekend van duikers en piloten) of door harde geluiden dichtbij het oor.

Diagnose

De huisarts kan met een zogenaamde otoscoop vaststellen of je trommelvlies inderdaad gescheurd is. Een otoscoop is een kijkinstrument, waarmee de dokter diep in het oor kan kijken. Ook een audiologisch onderzoek kan onderdeel zijn van de diagnose. De arts zal de uitkomsten van het onderzoek en de te volgen behandeling digitaal vastleggen, bijvoorbeeld in zijn macbook refurbished. BIj een verwijzing naar de KNO-arts weten alle specialisten zo wat er aan de hand is.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk.

  • Veel kleinere doorboringen en scheurtjes groeien vanzelf weer dicht. Het lichaam kan het trommelvlies repareren. Een arts kan dan als enige maatregel een antibioticum voorschrijven, zodat er geen secundaire middenoorontsteking optreedt.
  • Als de perforatie groter is of niet uit zichzelf geneest, dan kan een arts het scheurtje dichtnaaien of dichtplakken.
  • Zelfs als het trommelvlies zwaar beschadigd, kan er een nieuw trommelvlies gecreëerd worden. Bij deze zogenaamde myringoplastie wordt een stukje lichaamseigen weefsel, vaak afkomstig van een ader of van een spiertje, op de restanten van het trommelvlies vastgenaaid. Dit weefsel fungeert dan als vervanging voor het echte trommelvlies.

Mogelijke complicaties

  • Gehoorverlies. Vooral zwaar beschadigde trommelvliezen, en trommelvliezen die meerdere keren geperforeerd zijn, kunnen lijden tot tijdelijk of permanent gehoorverlies. Zeker als ook de kleine botjes in het middenoor beschadigd zijn.
  • Middenoorontsteking. Deze ontsteking kan secundair optreden nadat het trommelvlies doorboord is. In sommige gevallen kan deze pijnlijke aandoening verder het hoofd intrekken. In ernstige gevallen kunnen er zelfs complicaties zoals trombose of meningitis optreden. Het is dan van belang om trouw de voorgeschreven antibiotica te slikken en veel rust te nemen.
  • Duizeligheid. Een van de onderdelen van het oor is het evenwichtsorgaan. Afhankelijk van de oorzaak van de perforatie kan ook dit orgaan aangetast worden. Dat leidt tot een soort draaiduizeligheid, ook wel vertigo genoemd. Vaak herstelt deze complicatie zich vanzelf.