Reflux is iets waar we allemaal wel eens last van hebben. Een te zware maaltijd of te weinig rust na het eten kan ervoor zorgen dat je last hebt van ‘het zuur’. Bij de ene is dit wel meer uitgesproken dan bij de ander, maar er zijn enkele tips die je kunt toepassen om ervoor te zorgen dat het allemaal dragelijker wordt.

Wat is reflux?
Refluxziekte is een aandoening waarbij mensen veelvuldig en langdurig last hebben van zuurbranden ten gevolge van maagzuur dat terugstroomt naar de of waarbij er schade optreedt aan het slijmvlies van de slokdarm.

Symptomen
Reflux veroorzaakt brandend maagzuur die zorgt voor pijn achter het borstbeen en slikproblemen. Voedsel kan hierbij ook naar boven komen. In de mindere gevallen klaagt men ook van pijnlijk slikken, grotere aanmaak van speeksel en misselijkheid.

Indien deze reflux langdurig aanhoudt, kunnen er ontstekingen ontstaan ter hoogte van de slokdarm die kan leiden tot slokdarmonsteking.

Reflux veroorzaakt brandend maagzuur: pijn achter het borstbeen en slikproblemen (dysfagie). Regurgitatie (= het vanzelf naar boven komen van voedsel of passief braken) is ook een vaak voorkomend verschijnsel.

Minder vaak komt ook pijnlijk slikken, verhoogd speekselen, pijn in de borst en misselijkheid voor.

Behandeling en tips
Je kunt natuurlijk naar de apotheek stappen en zeggen dat je graag een wondermiddeltje wil voor je zure oprispingen, en vaak zullen deze ook helpen. Je hebt blokkers die werken op de receptoren die het zuur aanmaken in de maag, je hebt producten die het zuur in de maag omzetten naar een waterige substantie of een middel die een laag bovenop het zuur legt zodat deze niet meer naar boven kan komen. Maar helaas blijft de oorzaak hierbij onaangetast. Hier zijn enkele tips die je eenvoudig kunt volgen en je zo helpt het zuur te verminderen.

  • Vermijd koffie, fruitsap, alcohol en chocolade. Deze lokken allemaal een extra zuurproductie uit in de maag.
  • Stop met roken. Roken is niet enkel slecht voor de longen, het zorgt ook voor een extra effect op zuur.
  • Eet niet meer twee uur voor het slapengaan.
  • Plaats het hoofdeinde van je bed in een hoek groter dan 30 graden. Daardoor kun het zuur moeilijker uit de maag ontsnappen.
    Indien je deze levensstijlaanpassingen uitvoert, kun je ervoor zorgen dat de zuurproductie in de maag veel lager is.

Hou altijd in het achterhoofd dat er een ernstigere oorzaak kan zijn van het probleem. Bij twijfel contacteer steeds uw arts voor verder onderzoek.