Of het nu een verjaardag, een jubileum of een feestdag is, je hebt iets te vieren en daar hoort voor veel mensen taart bij. Maar steeds meer mensen zijn zich erg bewust van hun gezondheid en eet- en drinkgewoonten, waardoor een gewone taart vaak niet in het dieet past. Daarom gaan we in dit artikel wat dieper in op het onderwerp ‘gezonde taart’.

Lactosevrij

Allereerst zijn er natuurlijk een heleboel allergieën en vormen van intolerantie op te noemen welke roet in het eten kunnen gooien wanneer je een lekkere verjaardagstaart op tafel zet. Net daarom is het goed dat er allerlei heerlijke taarten bestaan die vrij zijn van lactose.

Neem bijvoorbeeld een lactose vrije cheesecake met aardbeien. Misschien denk je: lactosevrije kwarktaart, dat kan toch helemaal niet. Kwark, het hoofdbestanddeel van deze taart, is immers gemaakt van zuivelproducten. Maar in plaats van gewone kwark te gebruiken, kun je ervoor kiezen om een speciale lactosevrije roomkaas te gebruiken. En het eindresultaat is verbluffend. Je proeft geen enkel verschil met reguliere roomkaas!

Veganistisch

Veganistisch eten, en dus ook lekkernijen zoals koekjes, gebakjes en taart, is momenteel helemaal hip. En of het nu een modegril is of een langdurige verandering in dieet, het zorgt voor een hele waslijst aan ingrediënten welke je niet meer zult willen eten.

Veganistische taarten en gebakjes zijn over het algemeen op basis van diverse soorten noten en dadels. Met deze twee ingrediënten kun je ontzettend veel verschillende smaakcombinaties maken. Uiteraard is het wel wat anders dan een taart op basis van boter, suiker en bloem, maar mede daardoor heeft het ook een geheel eigen smaak welke zich onderscheidt van de standaard taarten.

Veganistische taarten zijn heel gemakkelijk zelf te maken, en het grappige is dat je de taart niet in de oven bereidt maar in de diepvries. Neem bijvoorbeeld de veganistische worteltaart. Deze smakelijke taart kun je maken met cashewnoten als basis. Het vergt wel wat voorbereiding gezien je de cashewnoten minimaal zes uur in water moet weken, maar het resultaat mag er zijn! Het enige dat je voor het maken van deze taart nodig hebt is een diepvries en een keukenmachine. Voor het volledige recept inclusief werkwijze kun je eens op deze website kijken.

Glutenvrije taart

Gluten staan tegenwoordig ook hoog op het lijstje van allergieën en intolerantie. Ook voor glutenvrije taarten zijn heel veel recepten te verkrijgen en het wordt hierdoor steeds gemakkelijker om een dergelijke taart zelf te maken. Een heel goed ingrediënt ter vervanging van meel en bloem is havermout. Met dit megagezonde product maak je in een handomdraai een heerlijke taartbodem. En voeg je er ook nog eens amandelmeel aan toe, dan weet je zeker dat je gebakken zit!