Yoga is volledig trendy en hip. Het is simpel, je kan het makkelijk thuis doen in je woonkamer of eventueel buiten en je hebt er niet veel voor nodig. Bovendien kun je er helemaal door ontspannen, wat bijdraagt tot een gezond lichaam en geest.

Yoga betekend letterlijk verenigen, beheersen en herboren en behoort tot een tak van het hindoeïsme. Het leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen. In het westen wordt dit voornamelijk gebruikt voor ontspanningsoefeningen in het jachtige leven van vandaag.

Wat zijn de eerste stappen om te starten met yoga?

De basisuitrusting

 • Een yogamat
  Zelfs al ga je naar een yogales waar een matje voorzien wordt, is het toch steeds aangenaam om je eigen matje te hebben. Puur hygiënisch gezien. Er bestaan heel veel verschillende soorten, maar je moet vooral denken aan volgende punten wanneer je de eerste aanschaft. Zorg dat de mat ongeveer 4 tot 6 mm dik is of eventueel nog dikker indien je voornamelijk liggende oefeningen zal uitvoeren. Probeer een exemplaar te bemachtigen die gemaakt is uit PVC en een goede grip heeft wanneer je de oefeningen erop uitvoert.
 • Kledij
  Je kunt specifieke kleding hiervoor kopen, maar het belangrijkste is dat de kledij losjes zit om vrij te kunnen bewegen. Er bestaan drie specifieke yogabroeken: de baggy broeken met een hangend kruis, een extreem strakke boek in een fel kleurtje of de gewone broek met een iets wijder pijpje. Combineer deze met een sport-BH en een losse T-shirt en je bent klaar om er in te vliegen.

De extra’s
Indien je het wenst bestaan er nog een hele reeks extra’s die je kunt aanschaffen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Yogablok
  Je voelt je vaak meteen de minst lenige in de zaal, en daarom kun je misschien gebruik maken van een yogablok. Dit is een hulpmiddel die je ondersteunt waar je wil wanneer je moeilijke houdingen moet aannemen. Ze bestaan in verschillende groottes en materialen.
 • Yogariem
  Dit kun je gebruiken om specifieke lichaamsdelen te ondersteunen en zo makkelijker bijeen te houden.
 • Yogahanddoek
  Dit is een handdoek met dezelfde afmetingen als de yogamat en zorgt ervoor dat deze langer proper blijft.

Zo kun je aan de slag gaan om je eerste yoga-ervaring te beleven. Doe dit in groep of zet Youtube aan om tal van oefeningen te vinden.