Je kan geen supermarkt of drogisterij binnen lopen en je ziet een hele reeks vitaminen. Voor je haar en nagels, voor een gezondere huid, als extra weerstand… Voor elk kwaaltje bestaat er wel een oplossing. Maar worden deze werkelijk opgenomen of kun je beter je voedingspatroon aanpassen?

Het hangt voornamelijk af van de soort vitamine die je nodig hebt als je de keuze wil maken tussen natuurlijk of synthetisch. Voornamelijk vitamine D (voor huid en botten), vitamine B5 (synthese koolhydraten), vitamine B6 (nodig voor de regeling van hormonen), foliumzuur (rode bloedcellen en zenuwen) en vitamine B12 (rode bloedcellen) worden beter opgenomen indien deze in een synthetische vorm wordt toegediend. Vitamine E daarentegen is beter natuurlijk en voor vele andere vitaminen maakt het geen verschil.

Voedingssupplementen zijn steeds onnatuurlijk. Er bestaan wel natuurlijke voedingssupplementen. Dit is wanneer men bijvoorbeeld een puur kruid in een capsule steekt. Zo komt er een complex van bekende en onbekende voedingsstoffen in het lichaam terecht.

Er moet wel steeds rekening gehouden worden dat men niet aan overdosering doet. Indien je een gezond voedingspatroon aanhoudt en niet lijdt aan specifieke ziekten, kan je lichaam alles halen dat het nodig heeft uit je dagelijks eten.