Intoleranties komen meer en meer voor in onze maatschappij en eentje die de laatste tijd veel aan bod komt is lactose-intolerantie.

Definitie
Lactose-intolerantie is het onvermogen de melksuiker lactose te verteren, waardoor darmklachten ontstaan.

Lactose wordt, met behulp van het enzym lactase, omgezet in glucose en galactose en deze worden vervolgens opgenomen in het bloed. Naarmate men ouder wordt neemt vermogen om het enzym lactase aan te maken af en daardoor komt lactose-intolerantie vaker voor op volwassen leeftijd.

Deze is niet hetzelfde als koemelkallergie. Bij een allergie zet een eiwit het afweersysteem in werking en kan zo tot een levensbedreigende toestand leiden. Bij een intolerantie is dit niet zo.

Symptomen
Lactose zorgt ervoor dat water moeilijker kan opgenomen worden in de dunne darm, met als gevolg kramen en misselijkheid. In de dikke darm gebeurt de tweede fase. Sommige bacteriën in de dikke darm kunnen lactose fermenteren waardoor een gassen en organische zuren vrijkomen. Dit zorgt mede voor de buikpijn en winderigheid en in de meer ernstige gevallen diarree. Deze heeft vaak een groenige kleur en ruikt zurig.

Diagnose
Dokters kunnen verscheidene testen uitvoeren indien je zeker wil zijn van deze intolerantie, maar vaak kun je met de bovenstaande symptomen zelf al een kleine diagnose stellen.

Behandeling?
Vermijd zoveel mogelijk lactose in voeding. Het komt niet enkel voor in melk en melkproducten, maar ook in brood, koekjes, enzovoort. Bekijk daarom steeds de verpakking wanneer je iets koopt of vraag het aan de verkoper.

Mocht je toch trek hebben in een lactose-product kun je steeds een lactase supplement innemen. Deze zorgt ervoor dat lactose reeds in de maag wordt omgezet.

Het leven is dus niet voorbij wanneer je aan deze intolerantie lijdt, je hoeft enkel wat meer aandacht te geven aan je voedingspatroon.