Wat is nu exact het verschil tussen geraffineerd en ongeraffineerd en vooral wat betekent het? Je moet minderen met geraffineerde voeding, maar wat is het? Wat laat je best in je voedingspatroon achterwege?

Geraffineerde voeding kun je ook wel gemaksvoeding noemen. Het eten werd zo in de fabriek gemaakt dat je er nog nauwelijks iets moet aan doen. Enkel even afbakken of opwarmen en klaar is kees. Tegenwoordig kan alles zo makkelijk en dat is aanlokkelijk in de wereld van vandaag waarbij we al zoveel stress hebben door de sociale druk en het werk.

De term geraffineerd zelf komt van het werkwoord raffineren, ofwel fabrieksmatig bewerken. Veel vezels, vitaminen en mineralen worden hierbij verwijderd en daardoor gaan veel broodnodige voedingsstoffen verloren. Het zijn dus in feite lege calorieën. Dit is een grote speler in overgewicht, maar wordt daarnaast ook in verband gebracht met depressie, darmproblemen enzovoort.

Je mag natuurlijk wel eens iets geraffineerd eten en een klein beetje zondigen, maar overdrijf er gewoon niet teveel mee. Probeer het zo vaak mogelijk te vervangen door ongeraffineerd of licht geraffineerd voedsel. Dit zijn volkoren granen, groenten en fruit, noten, melk- en vleesproducten.