De bewegingsdriehoek is een voorlichter voor de bevolking om meer en beter te laten bewegen. Deze werd gelanceerd in december 2017 en is een onderdeel van de opvolger van de vroegere voedingsdriehoek.

Net zoals de voedingsdriehoek is deze opgebouwd in verschillende gekleurde zones gaande van donkergroen naar oranje. Hier is de korte uitleg over elke zone.

 • Donkergroene zone
  Deze vind je bovenaan in de driehoek en staat voor ‘hoog intensief bewegen’ zoals lopen, basketbal… Bij deze intensiteit gaan we zweten. Men raad aan om minstens één maal per week intensief te bewegen.
 • Middelste groene zone
  Of ‘matig intensief bewegen’. Dit kan je vergelijken met stevig wandelen, fietsen… De ademhaling en hartslag gaan omhoog maar we kunnen nog steeds gewoon praten.
 • Lichtgroene zone
  Deze zone staat voor ‘licht intensief bewegen’ en kun je onderaan in de driehoek terugvinden. Men kan best het grootste deel van de dag licht intensief bewegen door bijvoorbeeld staand achter je bureau te staan, de trap nemen of huishoudelijke taken te doen.
 • Oranje zone
  Dit is lang stilzitten of ‘sedentair gedrag’. Wanneer we dus eigenlijk heel weinig energie verbruiken zoals tijdens liggen en zitten. Dit doen we best maximaal 30 minuten aan één stuk. Slapen wordt hier niet bijgerekend.