Biotine, ook wel vitamine B8 genoemd, is een wateroplosbaar vitamine B-complex en speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten en eiwitten en de productie van vetzuren. Daarnaast draagt het ook nog bij in de voorziening van energie en zorgt het voor gezond haar en een gezonde huid. Het menselijk lichaam kan op zich geen biotine synthiseren. Enkel bepaalde bacteriën, planten en algen kunnen deze aanmaken. Daarom moet deze dus van buitenaf worden opgenomen.

Aangezien het een wateroplosbaar vitamine is, moet deze dagelijks ingenomen worden, want telkens wordt deze via de urine verwijdert.

Soms noemt men deze ook wel eens vitamine H. H komt dan van het Duitse ‘Haar’ en ‘Haut’. Kleinschalige studies hebben aangetoond dat een dagelijkse innamen van 2,5 milligram biotine gedurende zes maanden zorgt voor versterkte nagels en verminderd de kans op scheuren in de nagels.

Maar recent is ook bewezen dat biotine een positief effect heeft op haarverlies bij vrouwen. Er bestaan verschillende producten op de markt die biotine verwerken in hun recept tegen haarverlies. Vaak zijn deze dan gecombineerd met andere vitaminen en mineralen om een zo compleet mogelijke formule te bekomen.